YieldGap

Kako izboljšati donos na zemljišču

Avg 15, 2023

Rodovitnost tal je odvisna od vsebnosti posameznih hranil in njihovih razmerij, kislosti tal, njene teksture in strukture. Pomembno je poznati potrebne količine posameznega hranila, ki ga potrebuje določena rastlina in količino hranil v tleh. Le tako se lahko optimalno načrtuje gnojenje in le zadostna in uravnotežena vsebnost hranil v zemlji bo prispevala k optimalni rasti rastlin. Večina kmetijskih zemljišč je heterogena, kar se vidi že iz biomase pridelka.

Analiza zemlje je najpomembnejši podatek

Edini način za pridobitev podatka katera hranila so prisotna in koliko jih naša tla vsebujejo, je analiza tal. Analizo tal se naredi po spravilu pridelka, saj je potrebno v tleh nadomestiti elemente, ki smo jih s pridelkom odnesli s kmetijske površine, in sicer v obdobju 3–5 let. Pomembno je, da vzorce vedno odvzamemo na istem mestu, saj lahko le tako zagotovimo primerljive rezultate.

Pravilen odvzem vzorca omogoča ustrezno analizo

Pravilni odvzem vzorca za analizo tal je lahko zahteven in časovno zamuden. Ustrezna kmetijska mehanizacija ta postopek opravi hitro in bolj precizno, saj med drugim upošteva tudi satelitsko analizo biomase na določeni obdelovalni površini. YieldGap mehanizacija odvzame vzorec z natančno GPS lokacijo po vnaprej določenem segmentu v enakomernih razmakih po celotnem zemljišču. Globina vzorca je lahko od 3 do 90 cm globine, odvisno od potrebe kulture, ki je na zemljišču. Globino odvzema vzorca določa globina korenine kulture, ki je predvidena na zemljišču. Za travnike je dovolj 15 cm globine, za trajne nasade pa do 90 cm. Za vsak segment je potrebno odvzeti 1 kg zemlje. Pomembno je, da se točna GPS lokacija odvzetega vzorca shrani in jo lahko kadarkoli ponovimo (npr. čez 5 let ko je potrebna nova analiza).

Napredna kmetijska mehanizacija, digitalni pristop in agronomsko znanje omogočajo ustvarjanje maksimalnega potenciala, ki ga nudi posamezno kmetijsko zemljišče. Sodobni pristopi omogočajo tudi natančen vpogled v zemljišče, s čimer pridobimo podatke, ki nas vodijo k ustvarjanju višjih in kvalitetnejših pridelkov s ciljem boljšega poslovnega uspeha.